Стареене и здравето на мъжете: повишаване на тестостерона

Хормонални промени при мъжете

Много от промените, които мъжете изпитват със стареенето, са резултат от хормонални промени. Термините "андропауза", "мъжка менопауза" са били използвани, за да се предположи, че мъжете изпитват подобно физиологично събитие на това, което жените изпитват по време на менопаузата. Въпреки това, докато всички жени преминават през менопаузата, не всички мъже преминават през андропауза.

Мъжката менопауза или андропаузата отразява появата на признаци и симптоми, свързани с бавното, но стабилно намаляване на хормоните тестостерон и дехидроепиандростерон при мъже на средна възраст.

Чести симптоми на хормонални промени при мъжете:

  • Умора
  • Депресия
  • Раздразнителност
  • Намалено либидо
  • Еректилна дисфункция
  • Нощно изпотяване
  • Горещи вълни

Намаленият тестостерон естествено се появява с възрастта на мъжете, но при андропаузата или по-технически правилния термин "хипогонадизъм" нивата падат под нормалния диапазон за дадена възраст.

Какво причинява нисък тестостерон?

Нивата на тестостерон естествено намаляват с 10% на всяко десетилетие след 30-годишна възраст, или приблизително 1% годишно. Това е нормално; Това, което не е нормално, е, когато нивата на тестостерон спадат по-бързо от тази скорост.

Няколко фактора могат да доведат до нисък тестостерон, включително:

  • Затлъстяването, диабетът и инсулиновата резистентност са основните причини за ниския тестостерон днес. Нивото на общия и свободния тестостерон се намалява при затлъстели мъже пропорционално на нивото на затлъстяване. Влошаването на нещата е, че естрогенът се увеличава.
  • Хроничното възпаление е друг рисков фактор за нисък тестостерон. Инсулиновата резистентност е ключов фактор за причиняване на тихо възпаление и високи нива на високочувствителен С-реактивен протеин.
  • Повишеното излагане на "ксеноестрогени" – съединения в храната и околната среда, които оказват естрогенни ефекти – включва пестициди, фталати (пластмаси), странични продукти от тютюнев дим, тежки метали (олово, живак и др.) и различни разтворители. Ксеноестрогените засилват ефектите на естрогена при мъжете, което води до по-ниско производство на тестостерон.
  • Липса на физическа активност. От друга страна, редовните пристъпи на кратки, интензивни упражнения, особено вдигане на тежести, са един от най-бързите начини за увеличаване на производството на тестостерон.
  • Стресът има отрицателен ефект върху нивата на тестостерон чрез увеличаване на освобождаването на надбъбречния хормон кортизол.

Как да се повиши тестостерона

Най-добрият подход за повишаване на нивата на тестостерон при мъже с нисък Т е решаването на основните проблеми чрез подобряване на действието на инсулина, постигане на идеално телесно тегло и подобряване на контрола на кръвната захар. Само загубата на тегло може да увеличи нивата на тестостерон с 50%.

Освен тези основни мерки, няколко естествени продукта могат да бъдат полезни:

Цинк

Цинкът е може би най-критичният минерал за мъжката сексуална функция и се намира във високи концентрации в тестисите на простатата. Особено високи количества се откриват и в спермата (приблизително 2,5 mg цинк се губи при еякулация).

Цинкът участва в почти всеки аспект на мъжката репродукция, включително метаболизма на тестостерона. Няколко проучвания подкрепят използването на добавки с цинк при лечението на нисък брой сперматозоиди, особено при наличие на ниски нива на тестостерон. В тези проучвания цинкът е показал способност да повишава както броя на сперматозоидите, така и нивата на тестостерон.

Много мъже може да страдат от безплодие, нисък брой сперматозоиди и нисък Т, просто защото им липсва достатъчно цинк. Препоръчва се ежедневно добавяне на 10 до 20 mg дневно, за да се осигурят адекватни нива на цинк.

Tribulus terrestris (Бабини зъби)

Tribulus terrestris (Бабини зъби) се използва традиционно в аюрведичната медицина като тоник и афродизиак и в европейската народна медицина за повишаване на сексуалната потентност. Докато проучванията при здрави мъже с нормални нива на тестостерон не показват, че Tribulus повишава нивата на тестостерон, има някои клинични доказателства, че той може да бъде ефективен при повишаване на нивата на тестостерон при мъже с нисък Т. Проучване от 2019 г. при мъже с нисък Т показва, че консумирането на екстракт от трибулус в продължение на 60 дни повишава нивата на тестостерон и подобрява еректилната функция. Типичната доза за екстракти от трибулус е 100 до 150 mg на ден.

Мака

Черната Макаа става все по-популярна. Мака е общоприетото наименование за Lepidium meyenii, растение от семейството на броколите, което се отглежда изключително в Перу. Много прилича на ряпа. Едно от най-известните предимства на мака е подобряването на сексуалното желание и функция както за мъжете, така и за жените. Клиничните проучвания потвърждават тези свойства, включително ползите от мака в еректилната функция. Мака не влияе директно на нивото на тестостерона, но действа върху цялата ендокринна система, за да намали вредните ефекти от стреса, като същевременно подобрява настроението, енергията и издръжливостта.

Еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция (ЕД) е термин, използван за обозначаване на неспособността на мъжа да постигне или поддържа ерекция, достатъчна, за да позволи задоволителен сексуален контакт. ЕД може да се дължи на физически или психологически причини. При мъжете над 50-годишна възраст най-честата причина е атеросклероза на основните артерии на пениса. Следователно, факторите, които предотвратяват атеросклерозата (втвърдяване на артериите), също предотвратяват ЕД.

Диетичните фактори, важни за подпомагане на притока на кръв, са важни съображения, включително средиземноморската диета, омега-3 мастни киселини, цвекло, тъмен шоколад и други източници на полифеноли и флавоноиди, включително нар, зелен чай, борова кора и екстракти от гроздови семена.

Аминокиселините аргинин и цитрулин (и двете аминокиселини се съдържат в хранителната добавка Еректор) както и цвеклото, могат да подобрят притока на кръв чрез увеличаване на образуването на азотен оксид в кръвоносните съдове. Няколко проучвания показват способността на аргинина да подобри твърдостта на ерекцията и удовлетворението от половото сношение. Проучванията също така показват, че резултатите са по-добри, ако аргининът или цитрулинът се комбинират с екстракт от гроздови семена.

Здраве на простатата

Един от най-важните здравни проблеми за мъжете е здравето на простатата. Същите хранителни фактори, полезни при еректилна дисфункция, са важни за здравето на простатата. А именно средиземноморските и други здравословни за сърцето хранителни фактори. По-специално, суровите ядки и семена осигуряват богат източник на хранителни вещества и растителни съединения, които поддържат здравето на простатата. Маслото от тиквено семе е особено богат източник на цинк, витамин Е и фитостероли, които осигуряват хранителна подкрепа за здравето на простатата.

Един от най-често срещаните проблеми с функцията на простатата е доброкачественото уголемяване на простатата (ДПХ). Това състояние засяга приблизително 1 от 2 мъже на 50-годишна възраст и се увеличава постоянно, за да засегне 90% от мъжете на 85-годишна възраст. Основните симптоми на ДПХ се подобряват, особено повишено нощно уриниране (никтурия).

Друга, изключително популярна хранителна добавка за ДПХ е екстракт от палмето (85-95% мастни киселини и стероли) - намира се в хранителната добавка Планта простал. Механизмът на действие на екстракта от saw palmetto е свързан с подобряване на хормоналния метаболизъм в простатната жлеза. В проучвания, използващи висококачествени екстракти, saw palmetto е да помогне на приблизително 90% от мъжете с лека до умерена ДПХ да изпитат известно подобрение на симптомите през първите 4 до 6 седмици от терапията.

Ракът на простатата е друг основен проблем за здравето на мъжете. Съществува силна връзка между здравето на сърцето и здравето на простатата. По принцип това, което е добро за сърцето, е добро и за простатата. Например, средиземноморската диета и нейните компоненти предпазват от сърдечни заболявания и рак на простатата. Ключовите хранителни фактори, свързани с рака на простатата, включват диети, богати на животински храни, особено печени меса, наситени животински мазнини и млечни продукти, нисковъглехидратни плодове, зеленчуци и ядки, както и ниско съдържание на защитни хранителни вещества като ликопен; селен; дълговерижни омега-3 мастни киселини от риба и противоракови хранителни вещества от зеленчуци от семейството на зелето. Известно е, че тези хранителни фактори влияят върху нивата на половите хормони, механизмите за детоксикация и антиоксидантния статус. Ето някои от основните констатации от научните изследвания:

Ликопенът (отново присъства в хранителната добавка Планта простал) каротин, който осигурява червения цвят на доматените продукти и динята, е важен хранителен фактор за здравето на простатата. В проучване, проведено от изследователи от Харвард, мъжете, които са имали най-големи количества ликопен в диетата си, показват 21% намален риск от рак на простатата в сравнение с тези, които ядат най-малко.

Селенът също е важен, тъй като работи в тясно сътрудничество с ликопена за защита на клетките на простатата. Клинични проучвания с високо селенови дрожди са потвърдили този поддържащ ефект на селена върху здравето на простатата.

Стареене и начин на живот

Има много възможности в природната медицина за мъжете, за да подобрят намаляващия тестостерон, либидото, сексуалната активност и здравето на простатата. Необходими са обаче реалистични очаквания, заедно с малко здрав разум. Ако човек е с наднормено тегло, не спортува и причинява значителен стрес върху системата си поради други фактори на храненето и начина на живот, нито един от тези природни продукти вероятно няма да произведе истинската магия, която търси.

Всички важни хранителни добавки за мъжко здраве, може да намерите ТУК!

 


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари