ДРЕНАЖ: КАКВО Е ТОВА И ЗАЩО Е ВАЖНО?

Дренажът може да се определи като физиологичен процес, който води до отстраняване и елиминиране на отпадъчни вещества, които са склонни да се натрупват в тялото ни, включително токсини, клетъчни отпадъци и хранителни вещества като протеини и липиди.

Когато физиологичният дренажен процес се провали в нашето тяло, тези отпадъчни вещества са склонни да се натрупват в интерстициалната течност, воден разтвор, присъстващ между клетките на тъканта, чиято основна функция е да посредничи за обмена между клетките и кръвоносните съдове. Натрупването на тези вещества в интерстициалната течност от своя страна води до дисбаланс между телесните течности, които след това се концентрират в извънклетъчните пространства (като интерстициалната течност) със значителни последици върху тялото.

Промени в съдовата и лимфната циркулация, в основата на дренажната система, с потенциални последици върху кожата и подкожната тъкан, като най-известното задържане на вода.

РОЛЯТА НА ЛИМФНАТА И КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА В ДРЕНАЖА

Транспортирането на някои от основните течности, присъстващи в нашето тяло, е гарантирано преди всичко от правилното функциониране на лимфната и кръвоносната системи. Първият има за задача да събира отпадъчни вещества, токсини и излишни течности от тъканите, да насърчава тяхното елиминиране. Вторият, от друга страна, както е широко известно, има задачата да транспортира кръв до всички органи и тъкани на нашето тяло, позволявайки обмена на кислород и други хранителни вещества.

За разлика от кръвоносната система, чието функциониране е гарантирано от "изпомпващото" действие на сърцето, в случая на лимфната система мускулната контракция гарантира движението на телесните течности по съдовете и поради тази причина в ситуации на "мускулна неподвижност" (например, когато една и съща позиция се поддържа твърде дълго), може да започнете да наблюдавате локализирано подуване. В допълнение към това, проблеми във функционирането на лимфната система и следователно в дренажа на течности могат да бъдат открити и в случай на промени, свързани с генетични фактори, стрес или лоши навици на живот.

ДРЕНАЖ И ЗАДЪРЖАНЕ НА ВОДА: КАКВА Е ВРЪЗКАТА?

Следователно дренажът е основна функция, за да се гарантира, че излишните течности и отпадъчни вещества се елиминират правилно. Когато този механизъм се провали или е неефективен, както се очаква, има "стагнация", която причинява подуване и често свързани с него нарушения като оток и задържане на вода.

Сред елементите, които характеризират задържането на вода, всъщност има точно гореспоменатия оток, който е състояние, при което течностите, натрупани в тъканите, причиняват значително подуване на засегнатите области.
Причината за това подуване зависи точно от промяна на лимфната и венозната циркулация, която причинява натрупване на течности в интерстициалното пространство. Натрупването на течности в последните по този начин води до дисбаланс между входящите и изходящите течности, което води до по-голямо задържане от тези, които се елиминират; Те ще са склонни да се натрупват в области с по-голямо присъствие на мастна тъкан, като бедрата, краката, и корема.
Като се имат предвид засегнатите области, също така се оказва, че жените са физиологично по-предразположени към развитие на задържане на вода: всъщност женската подкожна мастна тъкан е по-дебела и с различна организация от мъжката мастна тъкан.

ЗАДЪРЖАНЕ НА ВОДА: ЗДРАВОСЛОВНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ СЪЩО Е ВАЖЕН, ЗА ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ

Задържането на вода не се дължи само на проблеми като неизправност на лимфните съдове, но може да бъде свързано и с приемането на нездравословен начин на живот. Стресът, нискокалоричната или нископротеинова диета, заседналият начин на живот, наднорменото тегло и консумацията на прекалено пикантни храни са само някои от факторите, които могат да повлияят на баланса на телесните течностии следователно на задържането на вода.

Натрупването на излишни телесни мазнини, например, може да допринесе за намаляване на дренажния капацитет на нашето тяло, тъй като колкото по-голямо е натрупването на местни мазнини, толкова по-голяма е вероятността възпалителното състояние да се увеличи, което може допълнително да ограничи ефективността на нашето тяло.

Така чена първо място, със сигурност е важно да се анализира начинът на живот: балансирана диета с намален прием на наситени мазнини ("лошите" мазнини) и сол, постоянното практикуване на спортна активност, намаляването на консумацията на алкохол и пушене. Това са важни аспекти, за да не се променя нормалната функция на дренажа. Също така е важно да се избегне прекомерна загуба на тегло или внезапно наддаване на тегло. В този смисъл някои храни могат да помогнат: ананасът, например, допринася за дренажа на телесните течности, както и моринга, която допринася за нормалния метаболизъм на мазнините.

Жена реже ананас

Лимфните дренажни масажи и качествените хранителни добавки, характеризиращи се с наличието на вещества с дренираща сила, също се оказват валидни опори. Дрениращите вещества, обикновено растителни фитоекстракти или естествени вещества, действат върху лимфната система, но също така и върху бъбречната система, улеснявайки диурезата, която е подготвителна за пречистване и изхвърляне на излишните течности и натрупаните отпадъчни вещества.

DREN-ANANAS: ХРАНИТЕЛНАТА ДОБАВКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БАЛАНСА И ЛЕКОТАТА

Дрен Ананас е хранителна добавка на базата на ананасморинга и гарциния. По-специално, стъблото на ананаса, наречено каша, от което се извлича бромелаин, и се използват семена от моринга. Екстрактът от ананас всъщност насърчава функционалността на микроциркулацията и допринася за дренажа на телесните течности, като по този начин облекчава усещането за тежест в кракатаЕкстрактът от моринга, от друга страна, насърчава нормалното кръвообращение, липидния метаболизъм и баланса на телесното тегло.
Препоръчителната доза Дрен Ананас е едно саше на ден, разтворено в чаша вода (200 ml). В допълнение, удобният формат на сашето го прави лесен за използване.


Влезте в профила си за да дадете отзив.

Коментари